Landscape Foodscape is onderdeel van Fekkes Landschapsarchitectuur, speciaal gericht op voedselbossen en eetbare landschappen.
Het eetbare landschap, geheel of grotendeels geïnspireerd op voedselbosbouw, vormt het gereedschap voor een regenererende en voedende stads- en landschapsinrichting. Lees meer…
Met het drieluik landschapsarchitectuur, eetbaar landschap en educatief voedselbos verzorgen we advies, ontwerp, coaching en educatie aan bedrijven, particulieren, stichtingen en overheden.
Lees meer…
Nieuwsitems
Nieuwsbrieven
Blogs
tel: 06-424 688 40
e-mail: mail@fekkeslandschap.nl
Jelle Fekkes
Tuin- en landschapsarchitect bnt,
voedselbosbouwer
Ik vind het altijd fijn als een naam kan landen op de plek waar hij bij hoort. Het toponiem, de eigennaam van een geografische entiteit, is onlosmakelijk verbonden met de culturele geschiedenis van een plek. Het zegt iets over de menselijke aanwezigheid en de eigenschappen van een plek door menselijke ogen.
Toen ik een voedselbos ging aanleggen naast een stolpboerderij met de naam Crailoo, gelegen aan de Kreil in Barsingerhorn, gaf ik het logischerwijs de naam 'Voedselbos Crailoo'. De betekenis van kraaienbos sprak mij aan, en online vond ik een tekstje waarin werd verteld dat een oerbos ten noordoosten van de locatie ooit ook zo heette. Gesneden koek dus. Jammer was wel dat de naam Crailo bekend is van een gelijknamig gebied nabij Hilversum. Dat gaf verwarring toen een vrijwilliger uit Wageningen wel even wilde komen helpen. Ook viel het me op dat Crailoo lokaal verder niet voorkwam. De naam Kreil kon ik toen helaas niet goed herleiden, maar het lag verdraait dicht bij Crailoo.
Onlangs stuitte ik op interessante informatie over het Kreilerwoud, dat ik op een oude kaart aangeduid zag als Creilla. Die naam bleek helemaal niet te spreken over kraaien, maar over het karakter van het moerassige struweel-bos dat zich ooit uitstrekte over de - van de zee afgesloten - gebieden waar nu wadden, IJsselmeer en polders liggen. Het lijkt erop dat vroegere bewoners van de stolpboerderij bewust of onbewust wat onzorgvuldig zijn geweest bij het benamen van hun boerderij.
Omdat ik Kreilerwoud veel aansprekender vind, en Crailoo geografisch verwarring oproept, heb ik daarom besloten de naam van ons voedselbos te wijzigen. Voortaan zal ik het hebben over voedselbos Kreilerwoud!
Het woud roept dreigende en sprookjesachtige taferelen op. Dat komt ook tot uitdrukking in deze tekst van het Historisch genootschap Wieringermeer, genaamd ‘Bloed vloeit in Kreilerwoud’.
De naam Kreil komt waarschijnlijk van het Friese krag-il, en heeft betrekking op een drassig vegetatiedek.